Bäst acnebehandling

Mild acne behöver ofta ingen speciell acnebehandling utan kan behandlas hemma med enkla medel men allvarligare acne kan göra väldigt ont och ser inte så trevligt ut även om det är helt ofarligt. För allvarligare acne är det alltid bäst att rikta sig till en acne-specialist inom hudvård och acnebehandling. Därför har vi tittat på några av de bästa acnebehandlingarna och hudterapeuterna i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Läs mer

Acnebehandling – Stockholm

Hitta Stockholms bästa aknebehandling hos AcneSpecialisten som specialiserar just på dessa bitar. De hjälper dig behandla acne på ryggen, i ansiktet, på bröstet och var du än har för problem och oavsett vilken grad av acne. Hos dem får du en gratis hudvårdskonsultation som guidar dig till rätt aknebehandling, du kan även få konsultation online.

Vanliga frågor

Vad kostar acnebehandling?

En acnebehandling kostar runt 1000 kr och tar ungefär en timme. Under acnebehandlingen rengörs huden genom variationer av peeling och ångbehandling samt portömning. Efter rengöringen behandlas huden med anpassade medel och krämer för att hjälpa läkeprocessen och förhindra bakteriespridning.

Vad är acne?

Acne är en inflammation i hudens porer som uppstår på grund av stopp och blockeringar i porernas mynningar då talg och döda hudceller fastnat. Acne är för de helt ofarligt men kan göra ont och vara estetiskt stötande särskilt om det blir acneärr efteråt.

Acneärr uppkommer när talget inte kan komma ut ur porerna och då omvandlas till en syra. Denna syra fräter sedan på de olika hudlagren och det bildas gropar och huden blir röd oh irriterad.

Varför får man acne?

Acne uppstår blockerade porer och överaktiv talgproduktion. Talg är helt normalt men under perioder med hormonförändringar, särskilt under puberteten, är det allt vanligare med överaktiva talgkörtlar. Det är ofta också ärftligt och om du har haft problem med acne o tonåren är det stor chans att dina barn får det också. För kvinnor är med problem i tonåren är det vanligt att det kan fortsätta till viss grad i vuxen ålder samband med mens efter tonåren.

Det finns även andra orsaker utöver hormonförändringar. Många läkemedel påverkar acne, exempelvis kortison och steroider kan ha stor inverkan. Smink har också en tendens att täppa till porer och påverka acne negativt, det kan leda till en ond cykel där en försöker gömma acnen med smink men lyckas bara med att göra det värre i längden. Det forskas mycket på om kost har en påverkan på acne och ännu finns det inga konkreta bevis.

Hur får man bort acneärr?

Acneärr behandlas med alltifrån antibiotika till laserbehandling. Acneärr kommer från att talgen i huden omvandlats till syra och frätt bort huden. Det gör den kvarvarande huden irriterad och inflammerad ofta i flera år eller permanent. Antibiotika kan mildra inflammationen mycket och få den under kontroll men räcker inte om såren och bölderna ligger djupt.

Genomgå en mer avancerad acneärr-behandling hos AcneSpecialisten. Detta genomförs efter acneperioden och måste göras på en hudvårdsklinik. Behandlingen beror på graden och hur djupt dina acneärr sitter och då måste du genomgå en konsultation först för att få reda på hur du ska behandla dina ärr.

Hur får man bort finnar på ryggen?

Finnar på ryggen behandlas precis som annan acne men på grund av läget kan det vara svårt att nå. Enkel rengöring med en mild tvål och en finkornig skrubb i duschen är oftast tillräcklig för att hjälpa mot finnar på ryggen. Det är svårt särskilt om du har acne som gör ont att låta bli att klämma finnarna men försök verkligen undvika detta. Om du klämmer finnar kan bakterierna sprida sig till andra porer på ryggen och risken att få acneärr är mycket högre.

Några enkla tips att förhindra återkommande problem är att se till att lakan och täcke är rena. Finnar på ryggen uppstår inte på grund av dålig hygien men rena lakan kan motverka att bakterierna sprider sig till andra porer.

Ska man klämma finnar?

Du ska undvika att klämma finnar då inflammationen och chansen att få bestående acneärr blir mycket större. Det är viktigt att tänka på att acne inte uppstår på grund av dålig hygien och därför kan du inte tvätta bort finnar. Det finns dock saker du kan tänka på i din dagliga rutin:

1. Använd milda och parfymfria ansiktsprodukter

Detsamma gäller för både tvål och smink. Parfymer har ofta alkohol eller andra uttorkande ämnen som kan torka ut huden och öka talgproduktionen. En peeling kan hjälpa att få bort uttorkade och döda hudceller men använd en mild och finkornig skrubb max en gång i veckan.

2. Undvik feta krämer

Feta krämer kan göra din acnesituation värre genom att täppa igen porerna. Återfuktning av huden är bra och i kombination med en bakteriedödande kräm kan de motverka mycket av inflammationen som uppstår med acne. Så leta upp krämer och salvor som är fettfria, de brukar fungera allra bäst. Tänk på att det kan ta några veckor innan du ser resultat från nya produkter.

3. Tvätta inte ansiktet för ofta

Tvätta ansiktet en eller två gånger om dagen räcker mer än väl för att hålla porerna så rena som du kan, oftast är en daglig dusch tillräckligt. Acne uppstår inte på grund av dålig hygien men att tvätta ansiktet kan hjälpa till att hålla inflammationen på en lägre nivå. Tänk på att använda en mild och helst parfymfri tvål och att inte skrubba för hårt.

4. Tänk på sminkningen

Smink kan täppa igen porerna och göra acne värre. Det är väldigt frestande att sminka över acnen men se då till att använda smink som låter huden andas. Mineralsmink fungerar generellt bra men dubbelkolla alltid med butiksbiträde och läs på förpackningen.

Tänk också på att du måste rengöra sminkborstarna då och då. I sminkborstarna kan det ofta fastna bakterier som sen följer med vid nästa sminkning. De får du bort genom att tvätta sminkborstarna. Det kan du ofta göra enklast genom att tvätta sminkborstarna och penslarna med schampo och sen torka dem med en hårfön, var försiktig med värmen så du inte förstör dina borstar.